
A-vitamin kost
A-vitaminholdig kost er betændelseshæmmende – og vigtig, hvis du har udbrud i din rosacea, acne, samt i de lyse måneder som kosttilskud.
A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at det opløses i og kun virker sammen med fedt fra maden. Spis derfor lidt olie (se under olier), mandler eller andre nødder sammen med A-vitaminholdig kost. Zink øger optagelsen af A-vitamin.
Der er to slags A-vitamin:
– Retinoider
– Karotenoider (Betacaroten)
Karotenoider kan blive omdannet til A-vitamin. Derfor bliver de også kaldt for provitamin A.
Hvad gør A-vitamin for huden?
A-vitamin er blandt andet vigtigt for hud med rosacea eller urenheder, da den har en betændelseshæmmende effekt.
Specielt har kapslerne SOL KLAR m/ provitaminet betacaroten en styrkende virkning på rosacea inden solperioden. Tages fra april–sept.
Også god mod tør, skællende hud som eksem og seborrisk dermatitis.
A-vitamin er ligeledes en antioxidant. Disse antioxidanter hindrer de frie radikaler, som kommer af stress, soldyrkning, rygning og usund kost, i at nedbryde hudens kollagen. Derfor har dette vitamin også en anti-age effekt på huden.
Hvad skal jeg spise for at få A-vitamin?
Det A-vitamin, der hører til retinoiderne, kan du finde i animalske fødevarer som lever, leverpostej, æggeblomme, fede fisk og skaldyr.
Det A-vitamin, der hører til karotenoider, kan for eksempel være beta-caroten. Det kan du finde i gulerødder, hyben, hindbær, grønkål, spinat, græskar, røde peberfrugter og i stort set alle andre orange og mørkegrønne grøntsager.
Kan jeg få for meget vitamin A?
Vitaminet bliver lagret i leveren og i fedtvæv. Derfor er det ikke nødvendigt at spise A-vitamin hver dag. Især gravide skal passe på ikke at få for meget A-vitamin. Det kan give skader på fosteret. For meget A-vitamin kan også give skader på leveren. Årsagen til for meget A-vitamin er næsten altid tilskud. Derimod er det svært at spise for meget A-vitamin gennem kosten, medmindre du spiser store mængder lever gennem en lang periode. Hvis du tager tilskud, så tag ikke mere end anbefalet.

C-vitamin kost
C-vitaminholdig kost styrker immunforsvaret i alle hudtyper.
C-vitamin bliver også kaldt for ascorbinsyre. C-vitamin er vandopløseligt.
Hvad gør C-vitamin for huden?
C-vitamin er vigtigt for immunforsvaret og hjælper kroppen og huden af med giftstoffer. Er derfor god mod inflamationer i huden og i kroppen, som også påvirker huden. Derfor oplagt til hudsygdomme og uren hud.
C-vitamin er desuden vigtig for at kunne danne bindevæv og derfor meget afgørende for at holde huden stærk og spændstig.
C-vitamin kan ”genoplive” brugt E-vitamin, hvilket dermed betyder styrkelse af blodkar. C-vitamin er derfor egnet til den sarte, rødmende hud, rosacea og medicinpåvirket hud.
C-vitamin er en antioxidant. Disse antioxidanter hindrer de frie radikaler, som kommer af stress, soldyrkning, rygning og usund kost, i at nedbryde hudens kollagen, og har derigennem en aldershæmmende virkning på huden og er reparerende ved rygerhud.
Hvad skal jeg spise for at få C-vitamin?
C-vitamin kan du finde i stort set alle grønne blad grøntsager og frugt som hyben, persille, peberfrugt, solbær, grønkål, tomat, bladselleri, ærter, blomkål, porrer, spinat, rosenkål, broccoli. Kartofler giver også C-vitamin, især nye kartofler. Spiser du kolde kartofler, omdannes kulhydraterne til fibre, som er gode for fordøjelsen.
Specielt kiwi og vandmelon stimulerer dannelsen af kollagen og øger dermed smidigheden i specielt eksemhud.
Kan jeg få for lidt C-vitamin?
Mangel på C-vitamin er sjælden i Danmark. Mennesker, der slet ikke spiser frugt og grønt, kan komme til at mangle C-vitamin.
Kan jeg få for meget C-vitamin?
C-vitamin er vandopløseligt. Det opløses altså i vand, og kroppen kan derfor udskille vitaminet gennem urinen, hvis du har spist for meget C-vitamin. Store mængder C-vitamin kan dog give ubehag som diarré og oppustet mave. Hvis du tager tilskud, så tag kun den anbefalede mængde.

E-vitamin kost
E-vitaminholdig kost styrker blodkar og virker helende på alle hudtyper.
E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at det opløses i og kun virker sammen med fedt fra maden. Spis derfor lidt olie (se under olier), mandler eller andre nødder sammen med E-vitaminholdig kost. Selen øger optagelsen af E-vitaminer.
Hvad gør E-vitamin for huden?
E-vitamin er en antioxidant. Disse antioxidanter hindrer de frie radikaler, som kommer af stress, soldyrkning, rygning og usund kost, i at nedbryde hudens kollagen og har derigennem en aldershæmmende virkning på huden.
E-vitamin er også vigtigt for immunforsvaret i huden.
Ligeledes øger det cellernes iltoptagelse og er derfor god til såropheling, tørre læber og mundvigen i at sprække. Derfor er E-vitamin også vigtig ved eksem, atopikere samt til dig, der piller for meget i huden (Trikotillomani).
E-vitamin øger samtidig elastisiteten i blodkar og er derfor god til rosacea/sart & karsprængt eller medicinpåvirket hud.
Hvad skal jeg spise for at få E-vitamin?
Du kan få E-vitamin fra fødevarer som planteolier, nødder, mandler, torskelever og -rogn, æggeblomme, grønkål, rosenkål, sojabønner, blåbær, avocado, oliven, bælgfrugter, hele korn og kerner – havregryn, hvedeklid, groft brød, frø, skaldyr m.v.
Kan jeg få for meget E-vitamin?
Hvis du tager tilskud, så tag ikke mere end anbefalet. For meget E-vitamin kan give hovedpine, træthed og problemer med maven.
.